Infiintare firma Bucuresti

 
Prima pagina
Onorarii
Infiintare ONG
Dizolvare SRL
Stiri
Contact


Infiintare firma
Infiintare SRL Bucuresti
Infiintare SRL-D Bucuresti
Infiintare PFA Bucuresti
Acte necesare pentru infiintare firma Bucuresti
Principalele etape infiintare firma Bucuresti
Excluderea si retragerea asociatilor
Coduri CAEN
Legislatie
 
Contact

Avocat Andra Petrescu
Telefon: 0757010160
E-mail: contact@infiintare-firma.org

Clauzele abuzive

 

 In ce conditii putem reclama o clauza contractuala ca fiind abuziva?

Nu cu mult timp in urma, ma bucuram de victoria obtinuta de o prestigioasa casa de avocatura impotriva bancii Volksbank. Un dosar greu, care s-a finalizat abia dupa trei ani de lupta cu reprezentantii bancii. In cele din urma, banca a fost obligata de instanta sa modifice contractele de credit, prin reducerea costurilor lunare cu 30-60%, precum si sa restituie clientilor reclamanti sumele platite de catre acestia cu titlu de comisioane sau alte costuri abuzive. 580 de persoane urmeaza sa primeasca despagubiri pentru prejudiicile ce le-au fost cauzate ca urmare a introducerii clauzelor abuzive  in contracte, Volksbank fiind obligata sa restituie clientilor circa 2 milioane de euro. 

Potrivit prevederilor Legii nr. 193/2000, orice contract încheiat între profesionişti şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii trebuie sa cuprinda clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate. Iar in cazul in care o clauza ar da nastere la interpretari, intotdeauna va fi interpretata in favoarea clientului/consumatorului

Potrivit legii, este considerata abuziva, orice clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul, dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor

In cazul contractelor standard preformulate, profesionistul are obligatia, ca la cererea oricarei persoane interesate, sa ii puna la dispozitie un exemplar din contractul care urmeaza sa fie incheiat, pentru ca respectiva persoana sa aiba posibilitatea sa analizeze contractul si sa poata descoperi eventualele nereguli pe care acesta le poate cuprinde.

In concluzie, ori de cate ori vi se pare ceva in neregula cu un contract, solicitati explicatii suplimentare si asigurati-va ca intelegeti foarte bine continutul obligatiilor pe care vi le asumati. De asemenea, sesizati fara retineri Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), aceasta avand obligatia legala de a efectua verificari la cererea oricarei persoane interesate si de a aplica amenzi contraventionale atunci cand este cazul. 

Cu ocazia verificarilor efectuate, organele de control abilitate incheie procese-verbale prin care se consemneaza faptele constatate.  În cazul în care se constată utilizarea unor contracte de adeziune care conţin clauze abuzive, organele de control  vor sesiza instantele de judecata, solicitând obligarea comerciantului la modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
Vezi toate stirile din categoria Diverse

Disclaimer

 Copyright © infiintare-firma.org 2011. Toate drepturile rezervate

Prima pagina   Dizolvare SRL   Infiintare ONG   Onorarii   Contact